Se alla

Liberalerna: Informationsplikten är en pågående utredning, inte ett färdigt förslag

Pressmeddelande från Liberalerna i Mark 2023-10-02

Ett stort arbete har sjösatts av den borgerliga regeringen som syftar till att begränsa ett växande skuggsamhälle bestående av människor som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. Utredningen om informationsplikten är inte klar och det finns ännu inget färdigt förslag. Trots det använder Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet en ofärdig utredning för att bedriva nationell opposition mot regeringens arbete i kommunstyrelsen i Mark.

– Ett skuggsamhälle är det yttersta utanförskapet där människor riskerar att utnyttjas, fara illa och som även kan bli en grogrund för extremism. Hur man kommer till rätta med detta är en svår men viktig fråga där många avväganden måste göras för att slutresultatet ska bli ändamålsenligt och värna svaga grupper, säger Niclas Svedberg, Vice ordförande för Liberalerna i Mark.

Utredaren som handhar utredningen om informationsplikt mellan kommun och myndigheter har fått direktiv om att undanta känsliga yrkesgrupper såsom lärare och sjukvårdspersonal. Som med all lagstiftning ska lagförslagen även godkännas i enighet med gällande lagstiftning, det gäller bland annat barnkonventionen som garanterar alla barns rätt till skolgång. Den kommer också att remitteras till berörda instanser däribland Sveriges kommuner som då får chansen att svara på det färdiga förslaget.

– Eftersom något färdigt lagförslag att ta ställning till inte finns kan vi inte tolka Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiets gemensamma utspel på annat sätt än att man använder kommunstyrelsen för att bedriva nationell opposition mot regeringens arbete. Kommunstyrelsen har många viktiga och utmanande uppgifter på sitt bord men detta är inte en av dem, säger Maria Aronsson Dahl, ordförande för Liberalerna i Mark.

Liberalerna i Mark tror inte att kommunen tjänar på ett växande skuggsamhälle, att fler verktyg för att bekämpa utanförskapet är bättre än färre. Vi ser därför fram emot att ta del av utredningen när den är färdig, först då kan någon bedöma effekterna av föreslagen lagstiftning på kommunens verksamheter.

För frågor kontakta:

Maria Aronsson Dahl, ordförande och gruppledare

Tel: 0706 685406

Niclas Svedberg, vice ordförande och ersättare i kommunstyrelsen

Tel: 0763 755314

 

Läs också om: En framtidsvision för Marks kommun