Se alla

Liberalerna: Anställ logopeder i äldreomsorgen

I dag på den europeiska logopeddagen presenterar Liberalerna sin motion till kommunfullmäktige i Marks kommun. Liberalerna vill anställa logopeder i äldreomsorgen. Satsningen ska förbättra levnadsstandard i äldreomsorgen för vårdtagare med dysfagi och afasi.

Måndag 6 mars 2023

– Att åldras är ingen sjukdom. Men vi vet att med stigande ålder så ökar risken för att få svårigheter med att äta och svälja, dvs dysfagi. Mellan 60–90% som bor på vårdboende har dysfagi, vilket ofta leder till stort lidande i form av uttorkning, undernäring och felsväljningar ner i lungorna bl.a. Vi måste hjälpa våra äldre och vi ser en brist i äldreomsorgen som vi måste åtgärda, säger Maria Aronsson Dahl, gruppledare för Liberalerna i Mark.

Marks kommun har logoped i skolan. Men Liberalerna i Mark menar att vi även behöver anlita logopeder inom äldreomsorgen. Den vanligaste dödsorsaken hos demenssjuka med lunginflammation är felsväljningar. Felsväljning av mediciner kan medföra allvarliga komplikationer.

– Logopeder kan också vara till nytta för personer med förvärvade språk- och talsvårigheter (Afasi) som kan bli en följd av stroke eller demens. Afasi och dysfagi kan drabba personer yngre än 65 år, vilket betyder att logopeder kan vara till betydande hjälp även i andra kommunala verksamheter, fortsätter Maria Aronsson Dahl (L).

I Partille kommun har de anställt en logoped på ett äldreboende och resultaten har varit positiva. Den övriga personalen får där kontinuerlig kompetensutveckling. De äldre och deras närstående får stöd och råd.

– Den här satsningen kommer även att innefatta en utredning av behovet av kompetensutveckling för omsorgspersonal gällande dysfagi. Vi behöver en tydlig bild av vad det är för utmaning vi står inför och vilka åtgärder som är nödvändiga för att vi ska kunna erbjuda den bästa vården, säger Johan Lepp (L), styrelseledamot i Liberalerna i Mark.

Liberalernas motion kan läsas i sin helhet här: Liberalernas motion

För frågor kan du kontakta:

Maria Aronsson Dahl, Gruppledare (L)
Tel: 0706 685406

Johan Lepp, ledamot (L)
Tel: 073–1512626